U bent al klant? Log in. U bent nog geen klant? Meld u vandaag nog aan.     Winkelwagen: 0 artikels  

  • NIEUWS

       Geen haiku’s of gedichten meer van Kris Geerts

      Op 21 maart 2021 is Kris overleden. We zullen deze lieve, zachtaardige man die ons deed genieten van talrijke to-the-point haiku’s en sprekende gedichten, ongetwijfeld missen.

       Martin Carrette is niet meer.

      Martin verloor zijn strijd tegen kanker en overleed op Gedichtendag 2016 thuis temidden van zijn geliefde gezin. Aan hen alle sterkte toegewenst. Vlaanderen en Nederland verliezen met Martin een getalenteerd en gedreven dichter.

       Feestelijke lancering poëziebundel ’Ontbreekbaarheid’, Maya Wuytack

      Op 28 januari wordt deze bundel gelanceerd tijdens de première van de gelijknamige poëzie-/muziekvoorstelling van theatermaker-dichter Maya Wuytack (winnaar Poemtata poëziewedstrijd 2015) - locatie : Bij De Vieze Gasten, Haspelstraat 13, 9000 Gent - aanvang 20u30.

Carrette Martin

(Deinze 1951-2016)
Werd geboren in een arbeidersgezien. Studeerde Germaanse Filologie aan de Rijksuniversiteit Gent. Werkt sedert 1973 als leraar Nederlands-Engels aan het Sint-Hendriks- en Zusters Maricoleninstituut in Deinze. Schrijft poëzie, columns en ander proza, o.a. kortverhalen.
Hij debuteerde in 2006 met zijn poëziebundel ‘Boswording’, waarover Luc Coorevits (Behoud de Begeerte) in het woord vooraf schreef: ‘Martin Carrette treedt met dit debuut als een klassiek dichter op de voorgrond. … Hij beheerst de stiel van dichter, en dat is, volgens Clem Schouwenaars, nog altijd in de eerste plaats een beeldhouwer die muziek schildert.’
Martin Carrette won in 2001 de Basiel de Craeneprijs voor debutanten. Sinds ‘Boswording’ won hij verschillende poëzieprijzen (Izegem, 2006, Harelbeke 2007, Merendree 2007, Stichting Eén-en-ander, Den Haag 2008).
Met zijn bundel (Berghmans Uitgevers, najaar 2008) ‘echo’s van raveel e.a.’ lijkt Martin Carrette de woorden van Luc Coorevits te bevestigen: de bundel gaat niet over Roger Raveel, hij bestaat uit 12 triptieken, één ervan is een poëtische impressie bij het werk van Raveel. De bundel bevat verder ‘echo’s’ van andere kunstenaars (Emile Claus, Hugo Claus, Dylan Thomas, Panamarenko, Picasso, Da Vinci, de Deinze keramist Toin Delva, e.a.).

Stad Deinze heeft op 29 januari 2010 Martin Carrette als eerste stadsdichter aangesteld.

Op 4 december 2010 wordt Martin Carrette laureaat van de 35ste Guido Wulmsprijs, zijnde de poëzieprijs van de Stad Sint-Truiden met zijn gedicht "Ochtendblues, naar Otis Redding". Bovendien krijgt zijn gedicht "Dodenkamer, naar Francis Bacon", een eervolle vermelding.

5 februari 2011: Martin Carrette, laureaat van deze wedstrijd in 2007, wint de 2de prijs van deze lovenswaardige wedstrijd.

14 mei 2011: De dichter wint de poëzieprijs in Hasselt (wedstrijd uitgeschreven n.a.v. 75 jaar Koninklijke Vereniging van Limburgse schrijvers).

19 november 2011 : Winnaar poëzie prijs gemeente Zedelgem (organisatie Het Beleefde Genot vzw) met het gedicht ’De oude meisjeskamer’.

26 januari 2012 : Martin Carrette wint de poëziewedstrijd van de bibliotheek van Kortenberg (thema ‘Democratie’) weg met ‘Litanie van de verloren democratie’.

 April 2014 : wordt met ’Kunstenaar Stervend’ als laureaat van de Poëzieprijs Plasmolen (Ndl.) uit 113 ingezonden gedichten gekozen(http/::www.stichingvanmourik.nl/Pages/agenda/agendaset.htm - poëzieprijs/pad)

14 november 2014 : LiteratuurPrijs Zeist (Ndl.) - uit 205 ingezonden gedichten wordt aan ’De stem is het moeilijkst’, een sonnet van Martin, de eerste prijs toegekend (www.literatuurzeist.nl - literatuurprijs - uitreiking - juryrapport).

28 januari 2016 : Martin Carrette overlijdt na enkele maanden strijd tegen kanker op gedichtendag 2016.



Website:

http://martincarrette.wordpress.com/


Boeken: