U bent al klant? Log in. U bent nog geen klant? Meld u vandaag nog aan.     Winkelwagen: 0 artikels  

 • NIEUWS

    Geen haiku’s of gedichten meer van Kris Geerts

   Op 21 maart 2021 is Kris overleden. We zullen deze lieve, zachtaardige man die ons deed genieten van talrijke to-the-point haiku’s en sprekende gedichten, ongetwijfeld missen.

    Martin Carrette is niet meer.

   Martin verloor zijn strijd tegen kanker en overleed op Gedichtendag 2016 thuis temidden van zijn geliefde gezin. Aan hen alle sterkte toegewenst. Vlaanderen en Nederland verliezen met Martin een getalenteerd en gedreven dichter.

    Feestelijke lancering poëziebundel ’Ontbreekbaarheid’, Maya Wuytack

   Op 28 januari wordt deze bundel gelanceerd tijdens de première van de gelijknamige poëzie-/muziekvoorstelling van theatermaker-dichter Maya Wuytack (winnaar Poemtata poëziewedstrijd 2015) - locatie : Bij De Vieze Gasten, Haspelstraat 13, 9000 Gent - aanvang 20u30.

Our soldiers - Onze soldaten '14-'19

Kate McColl (°1956, Nieuw-Zeeland) werd in 2007 geselecteerd voor deelname aan het intercontinentaal samenwerkingsproject "Our Soldiers", een kruisbestuiving tussen beeldende kunstenaars en auteurs uit Vlaanderen en Nieuw-Zeeland. Het eerste deel van het totaalpakket van dit project is van de Vlaamse auteur Willem Persoon. Ook de bundel van Kate McColl werd geïllustreerd met grafisch werk van Veerle Rooms (Vlaanderen) en Lieve Bierque (Nieuw-Zeeland).De gedichten en teksten werden uit het Engels vertaald door Tony Rombouts.



Our soldiers – Onze soldaten ’14-‘19

’Our Soldiers’ werd geïnspireerd door de herdenking van negentig jaar einde van de Eerste Wereldoorlog en het verdwijnen van de laatste oud-strijders van de Grote Oorlog. Dit boek maakt deel uit van een ruimer samenwerkingsproject tussen Vlaanderen en Nieuw-Zeeland en de prominente rol van de Nieuw-Zeelanders in het drama van Flanders Fields. Dit is het tweede deel van dit project . Ook hier stelt de auteur zich vragen over het verleden, zij het dan dat van Nieuw-Zeeland. Als een nieuw vaderland opgericht door immigranten, waarvan de meesten nog met de navelstreng verbonden waren aan Groot-Brittannië, gaven de Nieuw-Zeelanders gehoor aan de oproep van het ‘moederland’ ten tijde van oorlog. Kate McColl voelt zich niet bevoegd om over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland te schrijven, op geen enkel gebied, maar ze is een waarnemer en neemt deel aan wat er nu gebeurt. Vragen aan haar moeder naar wat haar grootvader had meegemaakt in Gallipoli, en later in Passendale hebben herinneringen losgemaakt die niet alleen van belang zijn voor de familie maar voor alle Nieuw-Zeelanders. Dit project bood de gelegenheid om bijkomende informatie te verschaffen aan de Nieuw-Zeelandse jongeren in hun lessen over geschiedenis met poëzie en kunst, die rechtstreeks is gefocust op Nieuw Zeeland. De gedenkwaardige souvenirs van Kate’s familie maken een opmerkelijk deel uit van de prenten van Lieve Bierque en het gebruik van oorlogsmonumenten in haar werk zal aanzetten tot een vernieuwde belangstelling betreffende hun betekenis voor het nationaal erfgoed van Nieuw-Zeeland.
Het feit dat een groot aantal Nieuw-Zeelandse soldaten gesneuveld is in Vlaanderen, en dat de meeste van hen zo jong waren, is niet zo erkend als wat er gebeurde in Gallipoli. Evenmin is de 12de oktober 1917 een dag die gebeiteld is in ons nationaal geheugen. Misschien is dat wel nodig. De sociale gevolgen van WO I die zelfs nu overal nog merkbaar zijn, zullen steeds de huidige Nieuw-Zeelandse cultuur blijven
beïnvloeden.
Kate McColl (°1956), docente Engelse literatuur aan de Burnside High School in Christchurch, is gespecialiseerd in Amerikaanse literatuur, het leven en werk van Oscar Wilde, de Nieuw-Zeelandse film en het Taha English. Ze maakt deel uit van internationale uitwisselingsprojecten en is actief in programma’s rond Creatief Schrijven.
De illustraties zijn van de grafica’s Veerle Rooms (Vlaanderen) en Lieve Bierque (Nieuw-Zeeland).
De teksten en gedichten zijn uit het Engels naar het Nederland vertaald door Tony Rombouts.
 


Auteur:McColl Kate
Uitgever:Berghmans Uitgevers
Status:Verschenen
ISBN:978-90-709-5988-3
Uitvoering:Paperback
Verschijningsdatum:30/12/2009
Druknummer:1
Formaat:
Gewicht:0 gr.
Pagina's:64 blz.
Kostprijs:€ 18